lauantai 21. helmikuuta 2009

Zappa-patsas ja pala sotahistoriaa

Vilnasta löytää ajoittain mukavia yllätyksiä. Frank Zappan patsas oli allekirjoittaneelle yksi tällaisista. Mainion, joskin hieman asenteellisen, matkaoppaan Liettua (Heiskanen-Lehtipuu-Puhakka) mukaan patsas on maailman ensimmäinen Zappa-muistomerkki. Vuonna 1995 pystytetyn muotokuvan on veistänyt Konstantinas Bogdanas, joka aiemmin tunnettiin neuvostojohtajien ikuistajana.

Kansallissankareiden ja arkkipiispojen patsasmassaan Zappa antaa mukavaa vaihtelua. Tiettävästi artisti ei koskaan vieraillut Vilnassa, mutta se on nähdäkseni sivuseikka. Ehkäpä tämä on juuri se oikea tapa muistaa vähintäänkin omaperäistä artistia. Yllättävä patsas yllätävälle muusikolle.


Patsas sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Vilnan vanhan kaupungin keskustasta. Paikka ei sinänsä ole erityisen hohdokas: patsastolppa koristaa pientä parkkipaikkaa. Takana oleva aita on sen sijaan maalattu asiaan kuuluvan komein värein ja aihein.

Lisämausteensa kohteelle antaa viereisen tontin ruskean harmaa talo (kuva), jonka seiniä koristavat erinäiset reiät. Matkaopas valistaa ansiokkaasti, että talo oli toisen maailmansodan aikaan Gestapon päämaja ja reiät on tuotettu tuliasein. Zappa-pyhiinvaeltajat saavat patsaan äärellä myös maistiaisen paikallista sotahistoriaa.

Ei kommentteja: